Hoe maak je van je tuin je favoriete plek?

Prachtige tuinen zijn een traktatie voor onze zintuigen. Dynamische kleuren, diverse ontwerpen, de geur van bloemen – een tuin kan een oase van rust zijn.

Voeg levendigheid toe met bloemen

Wanneer je planten voor je tuin selecteert, kunt je overwegen om een bepaald thema of kleurenschema te kiezen. Het thema kan mediterraan, Japans of cottage-geïnspireerd zijn, terwijl een vast kleurenpatroon helpt om je tuin een aantrekkelijk evenwicht te geven.

Wat bloemkleuren betreft, moet je er rekening mee houden dat lichtgekleurde bloemen je tuin een ruimtelijker gevoel geven. Ze geven een helderder, lichter gevoel in tegenstelling tot warme kleuren – zoals rood – die kleine tuinen benauwd kunnen doen aanvoelen.

Een speciale zithoek

Heeft het zin om een mooie tuin te hebben als je er niet volop van kunt genieten? Een van de beste opties hiervoor is een zithoek in de tuin. Zo kunt je comfortabel ontspannen, omgeven door de rustgevende natuur die je hebt gecreëerd.

Er zijn tal van keuzes beschikbaar wanneer je kiest voor een speciale zithoek. Een van de meest populaire is een patio. Het biedt een ruim gebied, vrij van andere tuinelementen, dat geweldig is om te ontspannen en samen te komen met anderen. Voeg een barbecue toe en het is de perfecte plek om buiten te eten.

Als je tuin niet genoeg ruimte biedt voor een patio, is niet alle hoop verloren. Een bankje, ligstoelen of, voor de avonturiers, een hangmat – ze zorgen allemaal voor een comfortabele plek in je tuin.

Creatief worden

In je huis is de tuin de plaats waar je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Je kunt oude meubels opknappen door ze een likje verf te geven. Geef een schutting wat meer pit met een paar charmante vogelhuisjes. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je creatief bent, moet je een (of twee) centrale punten aan je tuin toevoegen. Dat kan van alles zijn, van een flamboyante waterpartij tot een trampoline.

Ga niet te ver

Als je verschillende voorbeelden van tuinen bekijkt om inspiratie op te doen, is de verleiding groot om te proberen een miljoen ideeën in je lap grond te proppen. Het is echter belangrijk om je enthousiasme te beteugelen. Een rommelige, te drukke tuin kan een averechts effect creëren.

Om te voorkomen dat je doorschiet, kunt je de volgende punten in overweging nemen:

  • Zorg ervoor dat de tuinpaden ruim zijn en vrij van overhangende planten.
  • Als de tuin ruim genoeg is, houd het dan eenvoudig met een stuk grasmat.
  • Beperk het aantal aandachtspunten. Te veel kan de tuin overdreven doen lijken.
  • Kleine tuin? Benut dan de verticale ruimte met bijvoorbeeld baskets en relingen. Zo komt er meer ruimte vrij op de grond.

Steek de handen uit de mouwen

Als de tuin eenmaal is omgetoverd tot een prachtig, rustgevend stukje paradijs, denkt je misschien dat het werk erop zit. In werkelijkheid is dit pas het begin. Het is van vitaal belang dat je alles in de gaten houdt en de tuin voortdurend onderhoudt.